top of page

Jak probíhá profesionální focení

Práce s fotografem krok za krokem


Chcete své značce nebo firmě dopřát profesionální focení nebo natáčení, ale zatím nevíte, co od takové spolupráce očekávat? Pojďte si přečíst, jak to vidím a řeším já.


1) PRVNÍ KONTAKT

Prvním kontaktem myslím náš první telefonát nebo výměnu emailů. Ať jdete na doporučení, nebo jste našli moje číslo na webu, dejte mi o sobě vědět. V kostce si řekneme (nebo napíšeme), jaký je váš záměr, jak moc na focení spěcháte, zjistíme, jestli se shodujeme v odhadu rozpočtu a domluvíme se na osobní schůzku.


2) ZADÁNÍ

Na osobní schůzce si řekneme, co a jak budeme fotit, domluvíme se na termínu a na lokaci a finálně si upřesníme cenu. Na základě vaší představy padnou z mé strany nápady a doporučení, jak focení/natáčení vylepšit, zefektivnit nebo zatraktivnit. Je jen na vás, jestli je přijmete.


3) PREPRODUKCE

Už tady začíná moje práce. V souvislosti se zadáním začínám rozmýšlet scénu, plánovat časový rozvrh a pokud je potřeba, taky domlouvat třetí strany (modelka/model/kadeřnice/vizážistka/...). Fáze preprodukce jednoduše zahrnuje vše, co předchází samotné akci, a to včetně případných administrativně správních kroků, které jsou nutné k tomu, aby šlo snímek pořídit a používat. Během této fáze jsme pravidelně v kontaktu, abychom si jednotlivé kroky a rozhodnutí odsouhlasili.


4) PRODUKCE

Produkční část proběhne těsně před samotnou akcí. Zahrnuje dopravu techniky na místo, zajištění rekvizit, dopravu modelů a třetích stran, stavění scény a styling. Vše je připraveno a můžeme začít.


5) AKCE

Ať už fotím, nebo natáčím, tady žiju okamžikem a těžím z pečlivých příprav fáze preprodukce. Průběžně pracuji s modelem, s prostředím, snažím se zachytit akci nebo ten správný okamžik - záleží na tématu focení.


6) POSTPRODUKCE

Občas se mi stává, že klient vidí hodiny strávené na place, ale už si nedovede představit, kolik času stráví fotograf s postprodukcí. Je důležité si uvědomit, že postprodukce je stejně důležitá jako focení nebo natáčení samotné. Je tedy i časově náročná. Zahrnuje zpracování dat a výběr fotek nebo záběrů z té hromady, kterou během akce pořídí. Pokud se na tom domluvíme, posílám v tuto chvíli náhledy ke schválení. Odsouhlasený materiál připravím pro retuš, přidám efekty (pokud je třeba), finálně retušuji a doladím do potřebného formátu (záleží na využití a komunikačních kanálech).


7) EXPORT DAT A ZVEŘEJNĚNÍ

Hotová data ode mě dostanete předem smluveným způsobem, převážně prostřednictvím online uložišť. A to je celé. Materiály máte dostupné pro vlastní účely a já se budu těšit na další spolupráci.


Je vám můj postup blízký a chcete se mnou spolupracovat? Ozvěte se mi. Něco naplánujeme.



© 2024 Všechna práva vyhrazena Tomáš Novosád

IČ: 01415468 | Jsem plátce DPH

bottom of page